2015. április 13., hétfő

A tampon felhasználási lehetőségei



A tampon felhasználási lehetőségei

Az eredetileg kitalált funkciójáról, felhasználásáról most nem kívánok beszélni, az egy másik írás témája. Azt hiszem mondhatom, hogy közismerten jó élesztéknek, tűzgyújtáshoz. Ez nem minden, még számos egyébre is felhasználhatjuk. Ebből adok egy kis rövid bemutatót. A felhasznált tampon neve : Compact Applicator és ebből a legnagyobb méretű.



Ebben a dobozban 16 db ot találunk. Egyenként kis vízhatlan tasakokba lehegesztve. A tasak a tamponon kívül még két egymásba tolható műanyag csövet is tartalmaz. Pontosabban, a csövek egymásba tolva és bennük a vatta. A vastagabb csőből a vékonyabbikkal ki lehet tolni a tampont, mely egy vékony hálóba spirálisan van elhelyezve. Ezt a hálót ha levesszük, szétgöngyölítjük, egy lapkát kapunk. A közepéből kiemeljük a zsinórt.


.----------


1.      Élesztéknek, tűzgyújtáshoz kiváló. Egy kis darabot leválasztok, fellazítom és az első szikrától már lángra is kap.

2.      A lapjára szétnyitott tampont, sebkötözésre, vérzés megállítására használhatjuk. Bármilyen nálunk lévő ragasztószalaggal felerősíthetjük. Ha van géz nálunk, azzal kötjük át. A géz önmagában nem csillapítja a vérzést.


3.      Vízszűrésére több módon is.
-          egyszerű szűrőt készíthetünk egy flakon segítségével. A flakon fenekét levágom, a kupakjára pici lyukat fúrok. Fejre állítom, és a levágott részen beleteszek egy fellazított tampont és ráöntöm a  szűrendő vizet. Mint az alábbi képen látható, bele állítom egy pohárba , de ha egy lyukat fúrok rá akár fel is akaszthatom egy ágra hogy fel ne boruljon, és alá teszem a gyűjtő edényt.
Az alábbi képen jól látható, hogy a sáros vizet milyen tökéletesen megszűrte.



Nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen víz csak a látható szennyezésektől mentes, ha szükséges, tablettával fertőtlenítsük, vagy faszén segítségével egy komplexebb víztisztítót tudunk készíteni.
Az alábbi szűrőben faszén és pamut van. Ezt tökéletesíthetjük, finomabb  szűrésre, hogy a faszénport se engedje át.





            Amennyiben nincs megfelelő tartályunk amelyből szűrőt tudunk készíteni, egy egyszerű, bár kényelmetlen megoldást mutatok be az alábbi képek segítségével.  Az Applicátort használjuk ehhez a módszerhez. A vattából visszateszek a vastagabb csőbe, oly módon, hogy egy kevéske kint maradjon. A vékonyabbikat belehelyezem, ügyelve, hogy a vattát ne toljam be mindet. Ez a maradék, a tömítés szerepét szolgálja. E nélkül, túl sok fals levegőt szívunk fel, és nem jön a víz. Nincs más hátra, mint szívni a vizet a szűrön keresztül. Könnyen jön, de fals levegőt is szívunk, ha nem vagyunk eléggé ügyesek.           





  4.      Vízhatlan tasak. Miután a tampont kivettük, ebbe a kis tasakba, akár gyufát is     csomagolhatunk, hogy megóvjuk a víztől.




  5.      Horgászathoz úszó. A vízhatlan tasak száját elkötöm, légmentesen és vízmentesen zár.
Az alábbi képen egy kis nehezéket kötöttem alá is így tettem a vízbe.


         
             Függőlegesen megáll a vízben.

                                                  Mi az ?



 6.    Mécseshez kanóc. Ha van nálunk étolaj, már csak valami edényke kell a  mécseshez, a kanócot a tampon zsinege adja. Vízparton találhatunk kagylót, csigaházat, erdőben diót, és egyébként csak a képzeletünkre bízva a további lehetőségek .
Az alábbi fotókon.
A félbevágott kitisztított dióhéjba étolajat, a másikba Oliva olajt töltöttem. Mindegy melyiket használom. Kanócnak a tampon zsinegének darabkáját tettem bele. Kiválóan funkciónál. Bevittem egy teljesen sötét helyiségben szépen világított. Addig ég míg ki nem fogy az olaj.
Égés közben a dióhéj is ég, de a kanóc nélkül nem működne.
Tampont hordunk magunkkal élesztéknek, a zsinórja pedig mécses kanócként is funkcionálhat. 



A gyertya maradékot felhasználva, a tampon zsinorját kanócként beleolvasztva ismét használható gyertyát nyerünk. Igaz nem világít olyan jól mint az eredeti gyertya kanóccal.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése