Fürj nyúzása.
Ha nincs időnk, kedvünk a tollazásra, vagy nem szeretjük
a bőrt, akkor a szárnyasokat egyszerűen meg is nyúzhatjuk.
Az alábbiakban egy fotósorozattal szeretném ezt az
egyszerű műveletet bemutatni, ilyen módon járhatunk el valamennyi baromfinál.
A hanyatt fektetett madár bőrét, a hasa felett, két ujjunkkal összecsippentjük.
Jobb kezünkkel, késünkkel a hasfalat felvágjuk, ügyelve
hogy a vágás ne legyen mély, nehogy a beleket megsértsük, és ezzel
beszennyezzük a húst. Ilyen kis madár esetében a bőr vékony, könnyen szakad,
ezért kés nélkül, egyszerűen a kezünkkel is feltéphetjük a bőrt.
Az ilyen kis madár csupasz lábain nincs mit enni, ezért
ezeket levágjuk és legalább nem zavar a
nyúzásban. A tollas bőrt könnyen lefejtjük a madárról.
Most felvágjuk a hasfal bőrét és kivesszük a belsőséget.
Ügyeljünk a májra. Az epehólyagot óvatosan távolítsuk el.
A zúza ugyan kicsike de
érdemes megtisztítani és az ételbe belefőzni.
A zúzát keresztben
felvágjuk.
kiforditjuk.
A benne talált magvakat,
növényi maradványokat lesöpörjük, majd a belső elszarusodott sárga színű
laphámréteget lefejtük a húsról. Ez a réteg a frissen vágott állat zúzájáról
könnyen leválik.
A szennyeződéseket lemossuk róla.
A test többi részét
elképzeléseink szerint tovább daraboljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése