2016. február 9., kedd

Csalán szósz



                       
                               Csalán szósz


A csalánféléknek csak néhány faja él Magyarországon, mivel főképp trópusi faj.  A közismert, mindenütt  megtalálható  Nagy csalán – t ( Urtica dioica) használjuk étel-, tea- , hajmosószer-, gyomirtószer- ként. Mária Treben könyvében sok hasznos információt találhatunk erről a gyomnövénynek kikiálltott Gyógy növényről.



A sokrétű hasznositására jellemző, hogy még kötelet is sodorhatunk a rostjaiból.
E kis kitérő után jöjjön a recept.
A Csalán tavasszal és összel hoz fiatal hajtásokat, ezért évente kétszer is van gyűjtési szezonja.
A felső fiatal leveleket és a csúcs hajtásokat szedjük le. Aki nem birja, allergiás, az használjon vékony kertész kesztyűt. A gyűjtést itt is, mint minden más vadnövény esetében, az országutaktól, vegyszerezett területektől távol végezzük.
A levelek leforrázás után már nem csipnek, kényelmesen felaprithatjuk késünkkel egy vágódeszkán.
Ezután forró olajban megdinszteljük.( Az ilyen dinsztelt csalánt, tiszta, jól zárható kis üvegekben, száraz dunsztba téve tartósithatjuk. Ügyelve arra , hogy az olaj ellepje, légmentesen lezárja a dinsztelt csalánt. )
Szükség szerint, 1 - 2 Evőkanál liszttel meghintem, majd kicsit  megkapatom. Ezután felengedem vizzel, sózom,  apritott fokhagymával  megszórom, és készre főzőm.



Főtt burgonya mellé tálalom.


                          II, sz változat.

  Ez az igazi, én igy szeretem igazából.  A gond, hogy a hozzávalók, nincsenek velem a vadonban.
A különbség mindössze annyi, hogy amikor a csalánt felengedem, tejbe áztatott kiflit is morzsolok bele. Ráadásnak, egy – két nyers tojást is elkeverek benne.
( Megjegyzem, hogy ugyanigy készitem el a Ló sóskát is.  Ennek,  akár fél méternél hosszabb leveleiből hamar megy a gyűjtés. A kész sóska szószba cukrot is teszek. )
Sós vizben főtt hasábburgonyával  tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése